Wilde David Attenborough 48 jaar geleden transgenders op TV?

David Attenborough

Wat mij tijdens de tentoonstelling GENDER! verbaasde was dat sommige mensen bij het zien van foto’s uit de jaren zeventig verbaasd reageerden. Bestond dat toen ook al?

Ja, het bestaat waarschijnlijk sinds het begin der tijden. Uit de Victoriaanse tijd zijn foto’s te vinden van mannen die het liefst als vrouw door het leven gingen en vrouwen die het traditionele uiterlijk van mannen uit die tijd prefereerden.

In de fresco’s en mozaïeken van het oude Rome vind je het terug.

Toch is het kennelijk aantrekkelijk nieuws dat David Attenborough 45 jaar geleden ervoor pleitte om transgenders op televisie broodnodige aandacht te geven. Want televisie is, misschien ook uit de gedachte dat het een medium voor het hele gezin moet zijn, uitermate preuts.

Een vleugje mannelijk of vrouwelijk naakt behoorde in de late avond misschien tot de mogelijkheden, maar geheel geklede transgenders op de buis hun verhaal laten vertellen in het behoorlijk preutse Engeland? Dat was een brug te ver.

Overigens werden de transgenders die David Attenborough een stem had willen geven niet genoemd, getuige het memo dat u hier kunt downloaden. Dat is dan de dichterelijke vrijheid van een journalist die waarschijnlijk een marketingopleiding gedaan heeft en bedacht heeft dat ‘transgender’ wel eens een heel goed, en actueel trefwoord zou kunnen zijn. Clickbait dus, maar alle aandacht voor het onderwerp is goed.

Dat de zoekterm ‘transgender’ populair is bij derderangs journalisten zegt toch veel over de veranderende ideeën in de maatschappij over de zeer kwetsbare groep transgenders. Female performers, daar kunnen de meeste mensen wel tegen, maar een man in transitie met nog veel als mannelijk te duiden kenmerken, dat ligt bij de kijker kennelijk wat moeilijker.

HvdK

Geef een reactie