Hartjesdag

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Clips
  • Bericht reacties:0 Reacties

[uit het archief]

Ooit hadden we de Hartjesdagen (meervoud) aan Nieuwmarkt en Zeedijk in Amsterdam. Vrouwen gingen gekleed als mannen en andersom. Inmiddels heet het feest Hartjesdag (enkelvoud) en is het verplaatst van het weekend naar een maandagmiddag.

Daarmee is ook de kleine optocht op zondag komen te vervallen, vanwege veiligheidsredenen. 

Ellie Lust, indertijd woordvoerder van Roze in Blauw, wist een heel lang, sluitend verhaal over die veiligheidsredenen te vertellen, maar het is bij niemand echt goed blijven hangen. Amsterdammers zijn nu eenmaal gewend om een beetje in de maling genomen te worden als er impopulaire maatregelen genomen moeten worden. 

Wel herinner ik me dat een andere agent, dus geen officiële woordvoerder, vertelde dat een oude dame van haar fiets was gevallen en door de drukte kon zij niet snel genoeg met een ambulance worden afgevoerd.

Dat klonk een stuk geloofwaardiger, maar aan de andere kant kan zoiets overal in het centrum gebeuren. Sterker nog: het gebeurt vaak genoeg en daar hoor je niemand over.

Er waren ook achterdochtige stemmen die suggereerden dat de gemeente niet twee op gays gerichte evenementen achter elkaar in het centrum wilde hebben. Dat moet een onzinverhaal zijn, want de Canal Pride trekt nog altijd meer hetero’s dan gays en hoewel er wat vermoeidheid heerst bij sommige bewoners, vanwege de drukte rond het evenement en de in dit geval wel overduidelijke veiligheidsproblemen, blijft de gemeente gelukkig pal achter het evenement staan. Zoals het hoort in een grote, internationaal georiënteerde stad.

Hoe dan ook, die optocht mag niet meer en wordt nu gemist in de buurt. Het gezamenlijk ontbijten of lunchen aan lange tafels over de hele Zeedijk, dat is misschien leuk voor de winkeliers in de straat, maar als buurtbewoner weet je maar al te goed dat die tafels daar vooral staan om een eventuele optocht zonder vergunning bij voorbaat onmogelijk te maken.

Maar er is gelukkig nog beeld van hoe die bescheiden optocht ooit was. Bovenstaande video is gemaakt in 2007.

Geef een reactie