Maaike

Maaike

We leerden Maaike kennen op de beurs Kriebels drie jaar geleden in de Ahoi waar we met een fotostudio stonden. Als gast hadden we Simone van Mackelenberg van TvGirlfriends. Simone is fotograaf en make up artist. Zij maakt mannen op, meestal travestieten die vaak nog weinig kleding en accessoires hebben, en de foto’s die ze maakt van hen geven een mooi, intiem beeld van mannen die zich af en toe vrouw willen voelen.

Maaike werd het eerste opgemaakt en het was voor ons meteen duidelijk dat Maaike eerder een transgender te noemen was dan een travestiet. Die hokjes zijn gruwelijk, natuurlijk, maar toch voel je dat verschil meteen.

Bij een recent contact met Maaike vertelde ze dat ze een transitietraject was ingegaan en dat kwam uiteraard niet als een verbazing. In de voorjaarsvakantie had ze tijd en we brachten een gezellige middag door. We maakten wat foto’s en bij het langzaam achter de opeenpakkende wolken verdwijnende natuurlijke licht van de zon, maakten we een video met wat vragen over haar beslissing. Van der Kamp, als altijd gefascineerd door transgenders, had een lichte migraine waardoor beeld en geluid tegenvielen, maar het korte interview blijft, vooral door wat Maaike te vertellen heeft, prima overeind.

Een transitietraject vraagt van een transgender om af te zien van overdreven make-up, pruiken etc. omdat het gevoel van vrouw zijn nu eenmaal van binnenuit moet komen en niet door achter een pseudo-vrouwelijke façade schuil te gaan. Maar laten we toch met één enkele foto terug gaan naar die eerste keer, toen Maaike geheel ‘dolled up’ voor de camera op de beurs in Ahoi stond. De ‘definieve’ Maaike zal aan het einde van het traject een vergelijkbare uitstraling hebben, maar dan zonder hulp van een make up artist. 

Maaike @ Kriebels

Geef een reactie