Euro Song Travestival

Uit het archief: Euro Song Travestival 2002

Volgens mij was dit de eerste keer dat het Euro Song Travestival in Amsterdam plaatsvond. Het was misschien ook wel de eerste keer dat ik een videocamera gebruikte met het doel het materiaal ook daadwerkelijk te monteren. Ik maakte weliswaar sinds 1999 video, maar ik zag dat als onderschikt aan fotografie. Meer als een manier om een visueel dagboek bij te houden. Dat monteren moest nog ouderwets analoog gebeuren en dat kostte me, als iemand die van computers houdt, de nodige moeite. Ik geloof dat ik een week bezig ben geweest om dit korte filmpje te monteren.

De opnamen kwamen voort uit publiciteitsfoto’s die ik maakte voor Koos van den Berg en zijn groep Chicks with Dicks. Een aantal van die foto’s zijn ook opgenomen in de video. Het filmpje is naar mijn beste weten alleen uitgezonden op de Amsterdamse oproep Salto, waar eigenlijk bijna niemand naar kijkt.

Dit was naar ik meen voor MVS (Man, Vrouw, Samenleving?) en voor hen heb ik nog een tweede video gemaakt over een dagje strandbal met de vaste clientèle van café Lellebel.

De producent van MVS is nog een even bij me op bezoek geweest. Ik bood hem aan meer filmpjes te maken, wat ik van mezelf heel gul vond, aangezien ik daar niet voor betaald kreeg, maar zijn antwoord was kort en krachtig: ‘Liever niet.’

Ik vroeg hem om opheldering en hij legde me uit dat men binnen de gay community af wou van al die aandacht voor travestie-acts. Dat was de eerste keer dat ik kennis maakte met een beweging binnen de gay scene die het motto ‘Doe-maar-gewoon-dan-doe-je-gek-genoeg’ omarmde.

Die instelling zou een blijvertje blijken te zijn, want tot op de dag van vandaag zijn er gays die vinden dat ze zich niet kunnen herkennen in de Gay Pride omdat de aandacht te veel ligt op de wat kleurrijkere deelnemers. Ik begrijp hun argumenten heel goed, maar ik ben nu juist zo gehecht aan de vrijheid van expressie die bijna gelijke hield met de homo-emancipatie.

Hans van der Kamp

blank

Geef een reactie