Jean Genet – Een liefdeslied

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Clips
  • Bericht reacties:0 Reacties

Play Video

De Franse schrijver/kunstenaar Jean Genet werd op zijn tiende veroordeeld voor diefstal en zo belandde hij in een jeugdgevangenis. Hij was onschuldig, maar omdat de wereld toch al tot dief had verklaard, besloot hij deze reputatie na te leven. “Ik verwierp de wereld die mij verworpen had,” zou hij later schrijven.

Voor meer informatie over Genet verwijzen wij u graag door naar Wikipedia.

De reden dat we aandacht aan hem besteden, bijna een kwart eeuw na zijn dood, is omdat er op Netflix gegrossierd wordt in films met vrijwel identieke thematiek, net zo vaak worden er verwijzingen gemaakt naar het gevangenisleven, zo er niet al hele seizoenen aan gewijd worden. De nare grappen die gemaakt worden over het uitglijden op een stuk zeep of de rol van onderdanige moeten spelen voor een moorddadige bruut, het is allemaal voldoende bedreigend om de gemiddelde heteroman naar zijn achterste te doen grijpen.

Speciaal voor hen zou ik de film Un Chant d’Amour aanraden, waarin Genet met behulp van de ogen van de eeuwig verslaafde en broodmagere Jean Cocteau, die een duizendpoot was in de kunst, een totaal ander beeld schetst.

Niet alleen Cocteau zou door Genet geïnspireerd raken, in 1982 zou de Duitse regisseur Rainer Werner Fassbinder de film Querelle maken naar Genet’s roman Querelle uit Brest van 1947.

Querelle van Fassbinder straalt een vergelijkbare spanning uit die we niet of misschien nooit terug zullen vinden bij Netflix-producties waarin homoseksuele mannen neergezet worden als goede vrienden die elkaar bij hoge uitzondering eens een zoen op de wang geven of elkaars hand vasthouden bij het televisie kijken.

Vanwege nog niet verlopen auteursrechten kunnen we u Querelle van Fassbinder alleen als nog als trailer brengen, maar wees gerust, de film is nog steeds verkrijgbaar.

Geef een reactie